InfoKoncentrat, 31.3.2016

Četrtkov InfoKoncentrat začenjamo kar na slovenskem sodišču. Po več kot dveh letih stagnacije, se na ljubljansko sodišče ponovno vračajo včasih prvi mož Istrabenza Igor Bavčar ter brata Kristjan in Nastja Sušinski. Obtoženi so preprodaje delnic, ponarejanja listin, zlorabe položaja in še kaj. Okrožno sodišče je poleti leta 2013 obtožene že obsodilo na zaporno kazen zaradi več prej naštetih kaznivih dejanj, vendar so obtoženi sodbo spodbijali. Glede pranja denarja ter napeljevanja Boška Šrota k zlorabi položaja, so vrhovni sodniki vsem obsojenim ugodili. Za razliko od brata Kristjana, Nastja Sušinski ni uspel dokazati nedolžnosti glede kaznivih dejanj pri zlorabi položaja ter ponarejanju listin, zato ostaja v zaporu. Razlog, da se je vrhovno sodišče sodbo delno ali v celoti razveljavilo zaradi pomankanja konkretiziranih očitkov oz. trdnejših dokazov. Igor Bavčar se že sedem let izogiba kazni s pritožbami, izogibanju sprejemanja uradnih pozivov ter zaradi zdravstvenih razlogov. Danes je v sozvočju z Nastjo Sušinski zahteval izločitev sodnice, ki ga je v preteklosti že obsodila.

Ostajamo na sodišču. Predsednika Srbske radikalne stranke Vojislava Šešlja je haaško sodišče za območje nekdanje Jugoslavije, po vseh devetih točkah spoznalo za nedolžnega. Tožilstvo je za Šešlja zahtevalo 28 let zapora in obtožnico oblikovalo v devetih točkah. Šešelj naj bi izvajal javno propagando s širjenjem sovraštva proti Nesrbom. Glavnina obtožnice je slonela na zločinih proti človečnosti in kršitve ženevske konvencije na ozemlju BiH ter na Hrvaškem. Šešelj se je na vse obtožbe izrekel za nedolžnega in trdil, da so le politični konstrukt. Med devetimi tičkami se tri navezujejo na zločine proti človečnosti: pregon, deportacija, nehumana dejanja, šest točk omenja vojne zločine: umor, mučenje, uničevanje vasi, namerno uničevanje verskih in izobraževalnih ustanov, plenjenje jabnih dobrin in zasebne lastnine. Obtožnica proti Šešlju je bila vložena že leta 2003. Sodba bi lahko bila izrečena nato leta 2013, vendar je Šešelj zahteval zamenjavo sodnika. Zaradi slabega zdravstvenega stanja, so Šešlja pred letom in pol pogojno izpustili na prostost. Prostovoljno vrnitev v Haag na izrek sodbe je prijazno odklonil.

Ostajamo v Haagu, kjer so v mednarodni policijski akciji zasegli 10.000 ton nezakonite ali nevarne hrane. Med drugim so odkrili opičje meso, mrtve žuželke in sladkor, kateremu so primešali gnojila, sporoča evropska policijska agencija Europol. Francoska tiskovna agencija AFP poroča, da so policije, agencije za hrano in cariniki izvajali preiskave po trgovinah, tržnicah, letališčih, pristaniščih ter industrijskih objektih. V Italiji so zasegli 85 ton oliv, ki so bile obarvane z bakrovim sulfatom, ki ojača barvo oliv. V Veliki Britaniji so zasegli 10.000 litrov ponarejenega alkohola. Med preiskavami so zasegli milijon litrov ponarejenih pijač. Francozi so zasegli in uničili 11 kilogramov oporečnih kobilic ter 20 kilogramov gosenic. V Grčiji so zaprli tri obrate, kjer so nezakonito proizvajali alkohol. Na Tajskem so uničili 30 ton nezakonitega govejega in bivoljevega mesa, ki ni bilo primerno za uživanje. V sosednji Avstriji so odkrili 450 kilogramov ponarejenega medu. Seznam se nadaljuje,... Iz Europola sporočajo, da ponarejena hrana in pijača ogrožata zdravlje in varnost ljudi.

V Washingtonu ameriški predsednik Barack Obama gosti dvodnevni mednarodni jedrski vrh, ki se ga udeležuje več kot 50 držav. Cilj tega srečanja je predvsem zagotovilo, da jedrski material ter približno 1000 jedrskih objektov po svetu ne pride v nepridiprave roke. Eden glavnih ciljev srečanja je zmanjšanje količino visoko obogatenega urana ter separiranega plutonija. V nekaterih državah so se zaloge jedrskega materiala zmanjšale, Pakistan, Indija in Severna Koreja pa izdelujejo nove bombe, kjer pa strokovnjaki opozarjajo na pomanjkljive varnostne standarde. Islamska država je že uporabila kemično orožje, sklepajo, da se džihadisti poskušajo dokopati do jedrskega materiala, s katerim naj bi izdelali t.i. umazano bombo (to je navadna bomba s poudarkom na onesnaženju okolja z radioaktivnim materialom).

Današnji infokoncentrat končujemo s številkami. Podatki statističnega urada kažejo, da je slovensko gospodarstvo v zadnjem lanskem četrtletju znova ustvarilo presežek pri kupčijah s tujino. Tudi nefinančne družbe zadnje leto in pol zaključujejo s presežkom. V lanskem letu pa tudi v zadnjem trimesečju, se je primankljaj države zmanjšal. Samo v lanskem zadnjem četrtletju je Slovenija proizvedla presežek v obliki 8 odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP). V Sloveniji so se marca znižale cene življenjskih potrebščin. K deflaciji največ pripomorejo nižje cene naftnih derivatov. Na območju evra so se cene življenskih potrbščin prav tako znižale. Ponovno znižanje cen je slaba novica za območje evra ter Evropsko centralno banko (ECB), ki je že na začetku marca sprejela paket
ukrepov za boj proti deflaciji ter šibki gospodarski rasti.

Z izpustom deflacijskih ukrepov in preračunljivih sodnih prijemov, je InfoKocentrat spisala Špela.

Facebook Twitter Deli