InfoKoncentrat, 29.6..2016

Sredin InfoKoncentat začenjamo na tujem. Medtem ko je turški predsednik Recep Tyyip Erdogan še prejšnji  petek pošiljal napovedi o možnem referendumu o prekinitvi pristopnih pogajanj Turčije v EU, v primeru, da EU ne bo uvedla obljubljenih vizumskih olajšav za Turke, se je danes turški predsednik Erdogan prvič, po novembrskem incidentu lani, po telefonu pogovarjal z ruskim predsednikom  Vladimirjem Putinom.  V ponedeljek se je Erdogan, po navedbah Kremlja, pisno opravičil za incident. Voditelja sta govorila o reparaciji odnosov med državama. Po navedbah Ankare sta imela predsednika zelo ploden ter pozitiven pogovor, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Kremelj še dodaja, da je danes predsednik Putin, ob obisku šolarjev v Moskvi, izrazil sočutje s Turčijo ter turškim narodom po tragičnem torkovem trojnem napadu na letališču v Istanbulu.

V nemškem mestu Minden so včeraj razglasili 25-letnega sirskega begunca za junaka dneva. Na svojem domu je odkril  50.000 evrov ter bančno knjižico, na kateri je cifra presegala čez  100.000 evrov. Mladenič je vse skupaj prijavil in predal oblastem. Policija je sporočila, da je Sirec o najdbi najprej obvestil sodelavca službe, ki je pristojna za tujce. Ta se je obrnila na policijo, ki sedaj poskuša odkriti lastnika imetja. Mladi begunec je v svojem skromnem stanovanju postavljal omaro, ki jo je dobil od neke dobrodelne organizacije. Zaklad je bil skrit pod eno izmed polic omare. Po navedbah policije, je mladi Sirec prispel v Nemčijo lansko jesen. Obiskuje tečaj nemščine in želi nadaljevati študij v Nemčiji.

Od enih junakov k drugim. Največji proizvajalec avtomobilov na japonskem Toyota je danes sporočila, da bo po celem svetu vpoklicala 3,37 milijona vozil. Vsaj polovico vozil je Toyota vpoklicala zaradi napake na mehanizmu zračnih blazin na sovoznikovi strani. Druga napaka, zaradi katere so vpoklicali 2,87 milijona vozil,  je povezana z enoto za reguliranje izpušnih plinov. Zaradi nje v sistemu nastajajo razpoke in posledično prihaja do uhajanja goriva. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP,  imata največ težav hibridni model Prius ter model  Lexus. Večina avtomobilov  je bila prodanih na Japonskem, Severni Ameriki pa tudi po Evropi.

Danes je v Državnem Zboru potekala izredna seja, kjer so poslanci razpravljali o neučinkovitosti pregona bančnega kriminala. Od začetka finančne krize ter večkratno dokapitalizacijo slovenskih bank – finančna luknja se je skozi leta tako samo večala – obsojen pa ni bil še nihče, tudi noben bančnik ne. Pravosodni minister Goran Klemenčič opozarja, da smo kot država zelo neučinkoviti pri odkrivanju in pregonu bančnega kriminala ter da se prevečkrat ukvarjamo s kazensko in premalokrat z odškodninsko ter profesionalno odgovornostjo. Pobudniki izredne seje navajajo, da je do konca januarja letos kriminalistična policija zaznala 228 sumov bančnih kaznivih dejanj, s skupno ocenjeno škodo na 779 milijonov evrov. Za 96 primerov so podali kazenske ovadbe. Do danes ni bil obsojen še nihče, niti na prvi stopnji. Po besedah vodje specializiranega državnega tožilstva Harija Furlana se skriva težava pri dokazovanju direktnega naklepa. To pomeni, da je potrebno dokazati, da je storilec namenoma snoval kaznivo dejanje, kar pa predstavlja tudi širšo težavo pri vseh vrstah gospodarskega kriminala.

InfoKoncentrat zaključujemo v Mariboru, kjer se je danes začela 18. Mednarodna študentska konferenca SCiM, ki velja za eno največjih konferenc v Evropi. Letošnjo konferenco pripravlja Oddelek za mednarodno sodelovanje Študentske organizacije Univerze v Mariboru. Osrednja tema konference se vrti okrog digitalne usode. Mladi se bodo lahko vse do 6. julija udeležili delavnic o preteklosti ter razvoju digitalne tehnologije, zvedeli kaj več o spletnih ne-varnostih, trženju na medmrežju ipd. Govorilo se bo o tehnologijah s psihološkega stališča ter napovedovalo prihodnost digitalnega obdobja. Udeleženci konference bodo deležni še dvodnevne ekskurzije po Sloveniji in seveda največjega festivala štajerske prestolnice.

InfoKoncentrat pripravila Špela.

Facebook Twitter Deli