InfoKoncentrat, 23.3.2016

Današnji InfoKoncentrat začenjamo z odmevi včerajšnjega napada na podzemni železnici ter letališču v Bruslju. Po zadnjih podatkih je življenje izgubilo 34 ljudi, več kot 200 jih je ranjenih. Belgijski mediji poročajo, da je domnevni napadalec, ki mu je uspelo zbežati, povezan s terorističnimi napadi v Parizu novembra lani. Iz Tokia prihaja vest, da so posledično azijske borze padle v rdeče območje. Delnice letalskih ter transportnih družb so zaradi bombnih napadov v Bruslju večinoma zdrsnile oziroma izgubile na vrednosti. Iz Singapurja prihaja novica, da so se cene nafte danes znižale, zatem ko so se vlagatelji mirno odzvali na torkov teroristični napad v Bruslju. Države proizvodnice nafte se, po navedbah STA, osredotočajo na srečanje, ki ga naslednji mesec gosti Katar, kjer bodo diskutirali predvsem o problematiki prenasičenosti naftnega trga.

Čez lužo se boji za nominacijo za predsednika Združenih držav amerike nadaljujejo. Včeraj so se na strankrskih volitvah v zvezni državi Arizoni odličili podpreti demokratsko predstavnico Hillary Clinton, republikanci so preferirali Donalda Trumpa. Strankarska zborovanja ter volitve obeh strank so včeraj potekale še v Utah, Idahu ter Ameriški Samoi. Po včerajšnjih napadih v Bruslju je State Department predlagal svojim državljanom, naj zaradi varnostnih razlogov ne potujejo v Evropo. Francoska tiskovna agencija še poroča, da je bilo v napadih v Bruslju poškodovanih nekaj ameriških državljanov.

Selimo se na Kitajsko. Policija je pod drobnogled vzela tri farmacevtska podjetja in aretirala 37 ljudi, za katere sumijo, da so prodajali cepivo, ki ni bilo primerno hranjeno ali pa mu je potekel rok trajanja. V provinci Shandong so policisti že lani aretirali mater in hči, ki sta prodali, vse od leta 2011, po dvajsetih kitajskih provincah za 88 milijonov dolarjev oporečnih cepiv. Primer prevzema najvišje sodišče. Na kitajskih družabnih omrežjih se ljudje srašujejo, zakaj so oblasti odreagirale tako pozno in zakaj so zakrivali določene informacije. Kitajska ima že dolgo zgodovino vprašljivosti glede varnosti svojih proizvodov in izdelkov. Po drugi strani pa si Kitajska vlada močno prizadeva, da imajo nadzor in kontrolo nad določenimi informacijami in podatki. Leta 2008 so na Kitajskem našli kemikalijo melamin v otroškem mleku v prahu, kar je povzročilo smrt vsaj šestih otrok, 300,000 otrok je zbolelo. Leta 2002 pa se je Kitajska prepozno odzvala na izbruh sarsa še poroča The Guardian.

V lastno skledo pa si je pošteno pljunil tudi nekdanji franscoski predsednik Nicolas Sarkozy. Včeraj je namreč francosko kasacijsko sodišče razsodilo, da lahko posnetke telefonskih prisluškovanj uporabijo v preiskavi, ki poteka zoper nekdanjega francoskega predsednika. Telefonski pogovori naj bi razkrili, kako je poskušal Sarkozy podkupiti sodnika, ki naj bi bivšemu predsedniku v zameno za prestižno službo vladnega svetovalca v Monaku, podal tajne informacije o preiskavi korupcije, ki so jo uvedli zoper njega. Sarkozyjevi odvetniki so skušali izključiti omenjene telefonske pogovore iz primera, ker naj bi kršili zaupnost med odvetnikom in stranko. Ko je prizivno sodišče v Parizu lani razsodilo, da se lahko posnetki uporabijo, so se Sarkozyjevi zagovorniki pritožili na kasacijsko sodišče in včeraj so dobili odgovor. Od februarja letos pa poteka tudi uradna preiskava s sumom nezakonitega financiranja predsedniške kampanije z leta 2012.

Današnji InfoKoncentrat zaključujemo podnebno spremenjeno. Svetovna metereološka organizacija WMO ob svetovnem dnevu meteorologije ostro opozarja in poziva vse odločevalce ter politike na efektivno odpravljanje posledic podnebnih sprememb. Podnebne spremembe močno vplivajo na naše okolje. Izpusti toplogrednih plinov se pospešeno povečujejo in temperature nižjih stratov atmosfere ter oceanov se zvišujejo. Zemlja je za stopinjo Celzija toplejša kot na začetku stoletja. Decembra lani so na podnebni konferenci v Parizu sprejeli zaveze, da se bodo trudili zadržati segrevanja ozračja pod dvema stopinjama Celzija glede na predindustrijsko dobo. Pri svetovni metereološki organizaciji menijo, da nam prihodnost prinaša vedno več vročih dni in noči ter vročinskih valov, več bo suš in po drugi strani bo več poplav in močnejših nalivov. Vremenske razmere se zaradi podnebnih sprememb nagibajo v vse večje ekstreme.

Tako, zdaj veste, da ni samo vreme tisto, ki se nagiba k ekstremizmu.

InfoKoncentrat pristavila Špela.

Facebook Twitter Deli