Evropa v boj proti plastičnim odpadkom in Evropsko sodišče sodilo Petru Čeferinu

Evropska komisija je danes razgrnila prvo evropsko strategijo za boj proti plastičnim odpadkom. Evropejci na leto odvržejo 25 milijonov ton plastičnih odpadkov. Manj kot 30 odstotkov se jih reciklira, od tega velik delež v tretjih državah, kjer veljajo drugačni okoljski standardi. Večina, okoli 70 odstotkov, plastike v Evropi se torej znajde na odlagališčih in v sežigalnicah.

Temeljni cilj nove strategije je zato zagotoviti, da bo do leta 2030 vsa plastična embalaža primerna za recikliranje ali za ponovno uporabo, in to na stroškovno učinkovit način. Drugi cilj je omejiti plastiko za enkratno uporabo. Tretji ključni cilj strategije je prepovedati namerno uporabo mikroplastike - plastičnih delcev, manjših kot pet milimetrov.

 

Neznani napadalci so danes zjutraj v Kosovski Mitrovici streljali na vodjo civilne iniciative Srbija, demokracija, pravica Oliverja Ivanovića, ki je podlegel ranam. Napadalci so streljali nanj, ko je bil na poti v prostore stranke, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. Ivanovića, ki je ga je zadelo pet strelov, so sicer prepeljali v bolnišnico, a ga niso uspeli oživiti.

 

Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu je odvetniku Petru Čeferinu, ki je bil v Sloveniji dvakrat kaznovan zaradi žaljenja sodišča, prisodilo odškodnino. Kot je namreč ugotovilo, mu je bila kršena pravica do svobode izražanja, so sporočili danes. Prva kazen je Čeferina doletela zaradi izjav, ki jih je glede sodnih izvedencev podal med obravnavo na okrožnem sodišču marca 2004. Med drugim je dvema izmed njih - psihologu in psihiatru - očital "neosmišljeno nakladanje", "umotvore" in "strokovno šibkost." Drugo kazen mu je nato dodelilo višje sodišče, ker naj bi v več tako ustnih kot pisnih izjavah v okviru pritožbenega postopka prav tako žalil sodišče. Gre za kritične izjave na račun sodnih izvedencev, tožilca in prvostopenjskega sodišča.

Čeferin se je na obe kazni pritožil. Njegovi pritožbi sta bili zavrnjeni na vseh slovenskih instancah, vključno z ustavnim sodiščem, ki druge niti ni sprejelo v obravnavo. A sodišče v Strasbourgu je pritrdilo Čeferinu. Sodniki so Čeferinu prisodili 800 evrov denarne odškodnine, ki se nanaša zgolj na prvo kazen, saj druge ni plačal. Poleg tega so mu na podlagi nepremoženjske škode, ki jo je utrpel s kršitvijo 10. člena konvencije, namenili še dodatnih 2400 evrov odškodnine. Za stroške mu mora biti povrnjenih 3000 evrov. Za Čeferina pravi drobiž, ampak gre za princip, kajnede.

Facebook Twitter Deli