"Day zero" za Cape Town, Super modra krvava luna

Zadnji dan prvega meseca v letu, brez čika obešamo naslednje aktualnosti:

  • Trump z novim rekordom
  • »Day Zero« v Južni Afriki
  • Irkam prepoved splava
  • Blue Moon
  • Čik pauza?

 

Karkoli si že mislimo o prvi oceni stanja ameriškega predsednika Trumpa (State of The Union), lahko z gotovostjo trdimo, da je velikanska. Uro in dvajset minut Trumpovega nakladanja z minulega dne, je tretja najdaljša ocena stanja v zadnjih petdesetih letih. Nihče še ni ujel Bill Clintona, ki je leta 2000 v eni uri, 28 minutah in 49 sekundah prebral 9.190 besed. Svetovna javnost bo vendarle morala počakati na prepis, da se prepriča, ali je gospod Trump govoril več, kot njegovi predhodniki, ali pa le počasneje.

 

»Day Zero« pa prihaja v Cape Town. Sliši se kot Hollywoodski blockbuster, toda v tem južnoafriškem mestu obstajajo resne grožnje in alarmi za oskrbo s pitno vodo. Tamkajšnja vlada opozarja na katastrofalne posledice, prebivalci so vedno bolj obupani in v šepetanju govorijo o bližajočem se kaosu. Če se bodo ravni vode še naprej zniževale, bo Cape Town v manj kot treh mesecih doživel hude pretrese. Dokler se ne bo pojavilo deževno obdobje, bodo pipe v stanovanjih in podjetjih izključene. 4 milijone prebivalcev mesta se bo moralo boriti za obroke na 200 zbirnih mestih.

 

Na Irskem je vlada potrdila, da bo v mesecu maju izvedla referendum o reformi popolne prepovedi splava. Leta 2013 so tam sprejeli zakon, po katerem lahko ženska umetno prekine nosečnost le, če je njeno življenje v nevarnosti, medtem ko v primeru posilstva ali incesta ne sme. Ženskam, ki nezakonito opravijo splav, po trenutni zakonodaji grozi do 14 let zaporne kazni. Irski državljani bodo tako meseca maja glasovali o ohranitvi ali ukinitvi osmega amandmaja ustave, po katerem je splav prepovedan.

 

Današnja polna luna je posebna iz treh razlogov. Je tretja v seriji »supermoonov«, ko je luna bližje zemlji na svoji tirnici, je približno 14 odstotkov svetlejša od običajne in je druga polna luna v mesecu, znana kot »blue moon«. Ko je neko nebesno telo na svoji tirnici (v našem primeru luna) najbližje Zemlji, imenujemo ta pojav perigee, slovensko perigej ali prizemlje. Ta zelo redek nebesni pojav je ponoči bilo mogoče opazovati v nekaterih delih sveta, predvsem v Severni Ameriki, Aziji, Avstraliji in Bližnjem vzhodu.

 

Današnji svetovni dan brez čikov je odlična priložnost in spodbuda za opustitev kajenja. Čike kadi namreč več kot četrtina Slovencev, starih več kot petnajst let. 3600 jih zaradi posledic tega vsako leto tudi umre, četrtina že pred šestdesetim letom. Stroški zdravljenja, zmanjšane produktivnosti in prezgodnje umrljivosti znašajo skoraj dve milijardi evrov. Opustitev tobaka vedno koristi, najbolj učinkovito pa je, če se za ta korak odločimo pred štiridesetim letom. Za manj kajenja so ključne tudi cene tobačnih izdelkov, zato je skupina nevladnih organizacij na ministrstvu za finance že oddala predlog sprememb zakona o trošarinah, s katerim predlagajo 19% zvišanje zdajšnje trošarine na tobačne izdelke. Infokoncentrat zaključujemo z manj tobaka, več zelenja in veselja do življenja.

 

Facebook Twitter Deli