Dan samostojnosti v Pakistanu / Kitajski trgovinski spor s Severno Korejo

V ponedeljek, 14. avgusta smo vklopili infokoncentrat in obesili nekaj aktualnosti:

- Pakistan praznuje 70. let samostojnosti

- Kitajska s prepovedjo uvoza Severni Koreji

- Libija poostrila nadzor nad ladjami nevladnih organizacij za reševanje migrantov

- Pahor z Goričkega v Piran

- Brezposelnost v Mariboru še vedno nad slovenskim povprečjem

 

Pakistan je na današnji dan leta 1974 razglasil samostojno in suvereno državo, ter se tako odcepil od britanske Indije, ki bo obletnico obeležila dan kasneje. Krvava razdelitev indijske podceline ima za posledice hinduistično večinsko Indijo in muslimansko večinski Pakistan in je prizadela na milijone ljudi. Delitve in napetosti, pa se kljub izobešanju pakistanske zastave na 120 metrov visok drog, na mejnem prehodu Wagah ob Indiji, nadaljujejo še danes.

Po poročanjih južnokorejske tiskovne agencije Yonhap, je oblast Severne Koreje poklicala veleposlanike iz najpomembnejših držav na posvet v Pjongjang. Agencija navaja še, da ni povsem jasno koliko veleposlanikov se je odzvalo, je pa sestanek lahko tudi del rednih posvetov severnokorejske diplomacije in povezan s položajem v katerem se je znašla država po raketnih preizkusih, zaostritvijo sankcij ZN in krepitvijo vojne retorike Washingtona in tudi Pjongjanga. Kitajsko ministrstvo za trgovino pa medtem že svari Severno Korejo, da bo jutri prenehala z uvozom železa, železove rude in morskih sadežev, ter tako začela izvajati sankcije Združenih Narodov.

Po poročanjih francoske tiskovne agencije AFP je italijanska vlada včeraj podprla Libijo pri prepovedi gibanja tujim ladjam v priobalnem območju in jim tako onemogoči iskanje in reševanje migrantov. Zaradi okrutne poteze je že več nevladnih organizacij danes začasno prekinilo z iskalnimi in reševalnimi akcijami. Libija namerava torej še bolj poostriti nadzor nad ladjami nevladnih organizacij, ki so po njihovem  omogočale nezakonite migracije. V okviru novega ukrepa nobena tuja ladja nima pravice vpluti na to območje, brez dovoljenja libijskih oblasti. V Evropo je čez Sredozemsko morje letos prispelo okoli 114.000 migrantov. Iz podatkov, ki jih je mednarodna organizacija za migracije objavila prejšnji mesec, je razvidno da jih je kar 82% začelo nevarno pot čez morje v Libiji in pristalo v Italiji. 

Borut Pahor, ki trenutno med dopustom pohajkuje po Sloveniji, je včeraj na hrvaški televiziji RTL povabil s seboj tudi hrvaško prijateljico Kolindo Grabar Kitarović. Pojasnil je, da sta dobra prijatelja in bi se na sprehodu lahko imenitno ujela, saj jima ni nikoli dolgčas, ko sta skupaj. Pahor se je na dolgo pot podal že prejšnji teden, začel je v torek na Goričkem, v Hodušu, danes pa bo že na cilju v Piranu. Tako je z Goričkega v Piran vsak dan prehodil približno 40 km dolgo etapo.

 V mesecu juliju je bilo v Sloveniji brezposelnih 84.674 oseb, kar je 14,6% manj kot leto prej. V območni službi Maribor je bilo julija 11.632 brezposelnih oseb, kar je 12% manj od lanskega julija. Stopnja registrirane brezposelnosti je bila maja na mariborskem območju 11,7% kar je v primerjavi z 18 in 17% stopnjo brezposelnosti, s katero so se srečevali v preteklih letih, kar velik upad, a treba je priznati da Maribor še vedno ni na povprečju Slovenije. Na zavodu vidijo problem v tem, da je evidentiranih 51% tistih brezposelnih, ki so prijavljeni več kot leto dni in kar se  šteje za dolgotrajno. Povprečni čas brezposelnosti je bil julija na mariborski območni službi zavoda 25,7 meseca. 

Facebook Twitter Deli