Bankovci, volitve in položnice

Evropska centralna banka je danes predstavila novi bankovec za 50 evrov, ki bo v obtok prišel prihodnje leto 4. aprila. Po bankovcih za 5, 10 in 20 evrov je bankovec za 50 evrov četrti iz druge serije, imenovane Evropa, in nov korak v prizadevanjih za večjo varnost bankovcev. Bankovec za 50 evrov se od vseh evrskih najpogosteje uporablja in predstavlja 45 odstotkov vseh evrskih bankovcev v obtoku. V obtoku jih je več kot vseh bankovcev za 5, 10 in 20 evrov skupaj.

V izvršilnem odboru ECB verjamejo, da bo z uvedbo novega bankovca za 50 evrov valuta, ki jo dnevno uporablja 338 milijonov prebivalcev v območju evra, še bolj varna. S pomočjo zaščitnih elementov je mogoče pristnost novega bankovca preveriti tudi z metodo otip-pogled- nagib. Sledila bo še prenova bankovcev za 100 in 200 evrov, bankovca za 500 evrov pa po odločitvi sveta ECB ne bodo več tiskali.

Od novega bankovca k ponovnim volitvam.

Avstrijski notranji minister Wolfgang Sobotka je danes predlagal drugi oktober za ponovljeni drugi krog predsedniških volitev v Avstriji. Datum mora sicer uradno potrditi še parlament. Avstrijsko ustavno sodišče je prejšnji teden zaradi nepravilnosti razveljavilo drugi krog predsedniških volitev, ki so potekale 22. maja. Za svobodnjake so bili sporni predvsem rezultati volitev po pošti.

Razlika v volilnih glasovih med 54-letnim Norbertom Hoferjem in 72-letnim Alexandrom Van der Bellnom je bila na koncu le 30.863 glasov v korist slednjega. Ustavni sodniki niso ugotovili nobenih manipulacij volilnih rezultatov, temveč samo kršitve volilnih pravil. Med drugim so glasove po pošti začeli šteti prezgodaj, sodišče pa je problematiziralo tudi posredovanje delnih izidov volitev medijem.

Avstrijci hočejo novega predsednika, mi pa očitno hočemo v vesolje.

Slovenija je danes v Parizu podpisala sporazum o pridruženem članstvu v Evropski vesoljski agenciji (ESA). Namen sporazuma, ki ga je podpisal minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, je krepiti sodelovanje na področju vesoljskih raziskav in tehnologij. Hkrati predstavlja priložnost za sodelovanje slovenskih podjetij pri vesoljskih dejavnostih.

Slovenija je imela od novembra 2010 v okviru ESA status evropske sodelujoče države, ki je bil povezan s sodelovanjem v posebnem petletnem programu (PECS). S podpisom pridružitvenega sporazuma je postala pridružena članica ESA, kar predstavlja vmesni korak na poti do polnopravnega članstva v agenciji. Sporazum spodbuja sodelovanje v miroljubne namene med evropskimi državami na področju vesoljskih raziskav in tehnologij ter njihove uporabe v vesolju. Po ocenah ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo se bo s sklenitvijo pridružitvenega sporazuma okrepilo tudi poslovno povezovanje podjetij vesoljske industrije ne le na evropski, ampak tudi na mednarodni ravni. 

Tudi pri Nigradu se obeta nekaj vesoljskega. Višina zneskov na položnicah, namreč.

V Mariboru se nam obeta, da bomo kmalu plačevali kar za slabih 46 odstotkov višje položnice, ki jih izstavlja podjetje Nigrad. Tako kaže elaborat, ki so ga pripravili v tem komunalnem podjetju in je podlaga za oblikovanje novih cen. Gradivo je pripravljeno za sprejem na četrtkovi seji mariborskega mestnega sveta.

Da je takšno povišanje nedopustno, so se danes vsak na svoji novinarski konferenci že odzvali v svetniških skupinah strank SMC in Lista za pravičnost in razvoj. A ne le zaradi višine predlaganega, ki predvideva, da bodo gospodinjstva, ki v povprečju porabijo 10 kubikov vode namesto 16,6 evra mesečno po novem plačevala dobrih 24 evrov. Tako svetnik SMC Damir Orehovec, kakor predsednik in svetnik LPR Stojan Auer, sta v elaboratu našla več napak in vsebinske nepravilnosti. V eni od tabel je predvidenih kar za milijon evrov več stroškov v primerjavi s stroški, ki jih je Nigrad na področju opravljanja javne službe izkazal v lanskem letu. Orehovec meni, da so pri Nigradu na vsak način želeli priti do cene odvajanja v višini 0,444 evra za kubik odvajanja komunalne vode, kar je precejšnje povišanje s sedanjih 0,15 evra. V SMC ocenjujejo, da bi glede na stroške Nigrada odvajanje lahko znašalo 0,22 evra in da bi bilo to ceno smiselno izenačiti z gospodarskimi družbami. Opozorili so še, da je tudi višina omrežnine previsoka, zlasti če jo primerjamo z zneski v ostalih občinah.

V SMC dodajajo, da pripravljeno gradivo kaže na nenatančnost in nestrokovnost mestne. Gradivo s toliko napakami, nestrokovnimi podlagami in škodljivimi izračuni za občane ne bi smelo dobiti potrditve direktorja mestne uprave. Župana Maribora Andreja Fištravca zato pozivajo naj gradivo umakne s seje.

In da ne bo potrebno plačati še kakšne dodatne položnice, vas opomnimo še na sledeče:

Generalna policijska uprava sporoča, da bo policija v jutri, v sredo, izvedla maraton merjenja hitrosti po celotni državi. Vse do 10. julija pa traja tudi preventivna akcija Hitrost, ki voznike opozarja na posledice prehitre vožnje. O hitrosti bo v petek na Krekovem trgu obveščala tudi MO Celje.

Letos je na slovenskih cestah umrlo 71 ljudi, lani v enakem obdobju pa 47. Direktor Javne agencije RS za varnost prometa (JAVP) Igor Velov je v izjavi za STA ocenil, da sta glavna krivca za večje število smrtnih žrtev hitrost in alkohol. Zato so letos nacionalno akcijo Hitrost okrepili. Preventivna akcija Hitrost poteka med 27. junijem in 10. julijem. Potekala je tudi aprila, ponovila pa se bo še v avgustu. Pri akciji sodelujeta policija in JAVP. Velov voznike v času turistične sezone še dodatno poziva k strpni vožnji.

Infokoncentrat je pripravila Katja.

PSsst… zemljevid z lokacijami, kjer vas bodo zagotovo čakali policaji, lahko izbrskate na internetu: 

https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=1fyh55CB3Bx2NJQVbTX5ovWnBunU

Facebook Twitter Deli
0 comments