Ananas Surprise, Trump še na pakete s heroinom

V torek 23. 1. smo v že znanem informativnem terminu iztisnili, oželi in obesili;

- Kokain v ananasu

- Heroin na krovu Indijske ladje

- V Peruju pozabljeni staroselci

- V Bolgariji korupcija

- Študentke in študenti brez predavanj

 

Začenjamo na Iberskem polotoku, za Evropo glavna vstopna točka za raznovrstne droge, ki bodisi neposredno iz Latinske Amerike ali preko severne in zahodne Afrike prihajajo v žile in pljuča Evropejcev. Policija je na Portugalskem in v Španiji odkrila v svežih ananasih 745 kilogramov kokaina. Aretirala je devet članov skupine, ki so drogo v ladijskih kontejnerjih pripeljali iz Južne Amerike. Iz španske policije so danes obvestili, da je bil zaseg iz ladijskih zabojnikov že del preiskave iz lanskega aprila, danes pa so razstavili še laboratorij za razkosavanje ananasov.

 

Iz Iberskega polotoka pa še naprej po morskih poteh v Indijo, kjer je tamkajšnja obalna straža v nedeljo dejala, da so na ladji iz Paname zaplenili 1.500 kg heroina. Robo ocenjujejo na 545 milijonov USD in pravijo, da gre za enega izmed največjih zasegov narkotikov v zadnjih letih. Na krovu je bilo osem članov posadke namenjenih v ladjedelnico Alang. Zaradi zaslišanja so jih zadržali in na prsih odkrili paketke heroina s fotografijo Donalda Trumpa.

 

Iz Indije pa na tretjo stran sveta, v Peru, ki z zakonom razglaša gradnjo cest skozi amazonski pragozd za nacionalno prioriteto. V vodo so tako padle zahteve staroselske amazonske zveze Coica, ki je prejšnji teden od perujskih oblasti zahtevala ureditev zaščitenih območij. Vlada naj bi staroselcem prepustila okoli 200 tisoč kvadratnih kilometrov pragozda in očistila reke, onesnažene z živim srebrom. Načrtovanih 300 kilometrov dolge avtoceste med mestoma ob brazilski meji bi zahtevalo posek približno 3 tisoč kvadratnih kilometrov pragozda. Na območju regije Purus, kjer so štirje narodni parki in pet zaščitenih območij amazonskih staroselcev, je sporno še nelegalno rudarjenje zlata.

 

Iz Amerike pa nazaj na staro celino v Bolgarijo. Bivši šef bolgarskih obveščevalcev Kirče Kirovi je obsojen na 15 let zapora. Tožba ga bremeni ponaverbe 5.1 milijona levov (2.6 milijona evrov) javnih sredstev med letoma 2007 in 2011. V teh letih je 67-letni Kirov, v sodelovanju s podrejenim častnikom, podpisal tisoče zahtevkov za izplačila stroškov neobstoječih preiskav. Kirov je napovedal pritožbo. Bolgarija, ki letos prvič predseduje Svetu EU, je najrevnejša članica Unije, ki je zaradi korupcije še vedno pod posebnim evropskim nadzorom. Obsodbe visokih uradnikov so v državi, tako kot pri nas, redke.

 

Za konec se ustavimo še pri nas, kjer bo jutri stavkalo 16 sindikatov javnega sektorja. Zaprta bodo vrata nekaterih vrtcev, knjižnic in kulturnih ustanov. Stavkali bodo tudi v zdravstvu, za tri ure (med 10. in 13.) se bodo zaprla vrata javnih lekarn in v laboratorijih bo veljal nedeljski urnik. Ovirano naj bi bilo tudi delo na centrih za socialno delo. Zaposleni, bodo kljub stavki, opravili najnujnejša opravila. Predavanja za študentke in študente jutri odpadejo. Je pa zdaj obdobje izpitov in kolokvijev, zato bodo ti potekali v skladu z dogovori.

 

Facebook Twitter Deli