Evropski glasbeni kreativci v prestolnico Estonije

Zadnjih nekaj let smo priča razcvetu glasbenih showcase festivalov, ki glasbenim ustvarjalcem dajejo možnost mednarodne izpostavljenosti. Konec meseca marca se v Estoniji že osmo leto zapored odvija baltski showcase festival Tallinn Music Week. V preteklih letih je festival prejel večje število pohval s strani kulturnih delavcev in glasbenih novinarjev, vključujoč magazine The Quietus, The Guardian, MOJO in Clash Magazine. Festival se prav tako lahko pohvali s prestižno nagrado glasbene konference The Great Escape Best Newish Event in 2011.

Estonija je intimno povezana s glasbo že skozi zgodovino. Eden izmed najbolj izpostavljenih dogodkov, ki so pripomogli k osamosvojitvi te baltske države, je povezan s, tako imenovano, pevsko revolucijo (Singing Revolution), ki se je odvila leta 1988. Tega leta je bil organiziran študentski protesti zaradi prepovedi prepevanja državne himne. Poletno praznovanje prepevanja himne se je kasneje spremenil v enega večjih folk festivalov v tem delu Evrope – Viljandi Folk Festival.

Izvirajoči iz svoje predanosti glasbi, je Estonija nadaljevala glasbeno tradicijo in postavila temelje kulturnega razvoja s fokusom na glasbo. V zadnjih osmih letih so, s pomočjo turistične zveze, pripravili enega najbolj zanimivih showcase festivalov v Evropi. Tallinn Music Week predstavlja osrednjo stično točko za glasbene delavce na področju nordijskih in baltskih držav, v zadnji letih pa prav tako za glasbenike iz Rusije in Poljske. Estonski organizaciji se od lanskega leta dalje pridružujejo tudi glasbeniki z Balkana, letos pa se ta povezava še nadgradila.

Lansko leto je Tallinn Music Week gostil srbske rokerje Repetitor in slovenskega reperja N’Toka. Letos pa se iz naših krajev v Estonijo odpravljajo trije, MARŠ-u ljubi, izvajalci: pianist in producent Bowrain, indie rock trojka Koala Voice in balkan-fusion skupina Leni Kravac. Bowrain nastopi dvakrat, prvič na otvoritvi glavnega odra, v četrtek 31.03. ob 20-tih v Kultuurikatel in drugič na estonski Umetnostni Akademiji. Koala Voice so v tem času na turneji po Vzhodni Evropi, v Talinu pa nastopijo v istem dnevu kar dvakrat, in sicer v petek, 01.04. ob 18:00 v Homeart Interior Store & Café-ju in še kasneje na enem od osrednjih festivalskih odrov Sinilind. Leni Kravac bo svojo glasbo postavil v posluh v soboto v Kultuuriklubi Kelm ob enih.

Osma edicija festivala se je pričela že v ponedeljek 28. marca, ko je Talin skupaj z organizatorji festivala pripravil posebno gastronomsko ponudbo, ki traja cel teden. Včeraj se je pričel Tallinn Art Week, prvi glasbeni dogodki pa se pričnejo z današnjim dnem na City Stage-u. Osrednji glasbeni del se prične jutri, 31. marca, ko se otvori osrednji festivalski oder. Music Industry Conference bo na sporedu v petek in soboto. Kulturno dogajanje pa se je pričelo s pripovedniškimi večeri.

Več o dogajanju na festivalu s fokusom na glasbo in konferencami poslušajte prihodnji teden v Oskarjevi recenziji festivala.

 

Facebook Twitter Deli