Punk Rock Val 2014

Prav prijetno je v rokah držati kompilacijo domačega punkrocka, saj Slovenci le stežka pohvalimo domače produkte oziroma uspešnost in raje hvalimo tuje. Žal je tako tudi pri alternativi, kjer s(m)o polni ust hvale kalifornijske ali švedske frakcije melodičnega punkrocka na domače borce pa prevečkrat pozabimo. Domača kompilacija Punk Rock Val 2014 je pesek v oči vsem prej omenjenim pametnjakovičem.

Kompilacijo, ki je izšla januarja 2015 je pripravil Slovenski Punk Rock Portal in jo izdal v samozaložbi oziroma Založbi Punk Portala (ZPP). Na kompilaciji je zbranih 24 pesmi, ki so jih za izdajo prispevale skupine, ki so v preteklem letu na Slovenskem Punk Rock Portalu postale bendi meseca.  Za bend meseca portal izbere skupino, ki je v tekočem času izdala album.  Na kompilaciji se je tako znašlo 12 skupin, vsaka pa je prispevala po dve pesmi. Kompilacija je na voljo v obliki CD-ja ali mp3jev na portalu Bandcamp. Na izdaji najdemo skupine iz različnih smeri punka, saj je bil cilj kompilacije, zajeti čim širši prostor, ki ga pokriva tovrstna alternativna glasba. Lahko slišimo torej vse oblike punka, od staroangleškega, kalifornijsko melodičnega, streetpunka, crustpunka in vse do postpunka.

V današnji plastiki bom predstavil prav vse skupine Punk Rock Vala 2014. Predstavil jih bomo v smiselnem zaporedju mesecev preteklega leta, od katerih si vsaka skupina en mesec v letu lasti s titulo bend meseca. Začeli bomo torej z januarjem in končali z decembrom.

Bend meseca januarja so pili post punkerji Čao Portorož, ki na trenutke spomnijo celo na Husker Du. V današnji plastiki bomo slišali njihov komad Ću. Sledil bo bend meseca februarja Gužva U Bajt, ki preigrava klasičen angleški punk in se bo predstavila s komadom Temna sila. Bend meseca marca so bili postojnski Pungert, ki stavijo na neposreden punk hardcore in ga bodo predstavili skozi komad Slovenska depresija. Naslednji bodo ajdovski tri Harry, katerim je pripadal naziv bend meseca aprila. Trio Harry na trenutke spominja na dobre stare Face To Face, čeprav gre v večini za klasičen punkrock bend kalifornijske šole. Slišali bomo njihov komad Heartbeat anthem. Tudi mesec maj je pripadal ajdovski punkrock navezi z imenom Start At Zero, ki prav tako prisegajo na melodični punkrock, vendar gre pri njih za nekoliko hitrejšo različico, kot pri sokrajanih Harry. Start At Zero bodo v nas vrgli komad Duffy. Mesec  junij so zasedli agro punkerji 3=Pjančki, ki bi jih po zajebantski plati lahko opisali kot punkersko verzijo nekoč zelo priljubljenih Agropop. 3=Pjančki bodo politično kritični s komadom Krivi delavci. Julij je bil v znamenju kalifornijskega skate punka, ki sliši na ime Neverend. Goriški kvartet se bo predstavil s pesmijo Kje je pomen? Avgusta so za novo izdajo poskrbeli crust punkerji Trifor60, ki se v svojem komadu sprašujejo Kdo odloča?! Septembra so nas po daljšem premoru ponovno razveselili prleški hardkorovci Odpisani, ki v domači underground sceni veljajo za legende. Odpisani bodo zaigrali komad Tisti dan. Jesenski oktober je po pivovsko pripadal skupini Beer For Breakfast, ki veljajo za klasične street punkerje, ki radi zahajajo v bare. Nič čudnega, da nam bodo predstavili komad z naslovom Bar riot. Vinski kralji meseca novembra so bili člani skupine White Stain, ki se je našla v modernejši različici punk rocka, kjer prevladujejo emocije in nekoliko počasnejši punkovski ritmi. Za konec preteklega leta so nam ostali še UnderPodnGrabn, ki spominjajo na stari dober angleški punk v stilu Sex Pistols. Tudi oni se ukvarjajo z aktualno politično problematiko, ko v svojem komadu Job hunt govorijo o brezposelnosti države na sončni strani Alp.

Uživajte ob punku.

Facebook Twitter Deli