Human Magnet - A New Kind of Start

Tokrat vam v Plastiki predstavljamo nekoliko starejši album (julij 2016), je pa zato skupina še dokaj sveža na koncertnih prizoriščih. Njihov šele 5. nastop sem ujel v petek, 21. aprila, v klubu Kaos, kjer so igrali kot predskupina Noctiferii in me, s svojim progresivnim metal zvokom, prijetno presenetili. Gre za ljubljansko-celjsko navezo, ki sliši na ime Human Magnet in njihov debi 'A New Kind of Start'.

 

Peterica izhaja v glavnem iz dveh razpadlih skupin (Killing Option in Ferocious Mind), ki sta bili med seboj pobrateni. Po nekajletnem mirovanju so jih magnetne sile združile v želji po drugačnem zvoku in pristopu glasbe. »Želeli smo imeti kvaliteten hobi in delati samo nam všečno glasbo. Štartali smo na novo, zato je nastal tudi 'A New Kind of Start'.« Mi je pojasnil frontman skupine, Rok Tržan.

Album je izšel v digitalni obliki na bandcampu, fantje pa so ga posneli kar z domačo opremo. Kot songwriter in producent je zapisan Nick Jokić, ki je tudi kitarist v skupini.  Besedila je v angleščini prispeval Blaž Ojsteršek, ki sicer ni njegov član, so pa zato v bendu še: Jernej Luzar (kitara, back vokal), Denis Vengust (bas) in Luka Boc Thaler (bobni).

 

Njihov zvok je zanimiv hibrid heavy metalskih melodij in ritmov progresivnega melodičnega death metala. V vse to pa je še vdelano nekaj elektronskih efektov. Zares je mogoče trditi, da gre za kompleksno in bogato ritmiko ter nasploh strukturo posameznih komadov. Sliši se kar tehnično zapleteno, kajne? A Human Magnet so tehnično toliko dovršeni, da, ko nastopi kak breakdown, gre ta naravnost v uho. Sama melodika pesmi  pa je dovolj razgibana, da se je človek zlahka ne naveliča.  

Morda je njihovo izrazno moč res pripisati Rokovim besedam: »Naš band se z zvokom ne obremenjuje. Opredelili smo se kot progressive metal, ker smo publiki približno morali sporočiti, kaj delamo. Eksperimentiramo z različnimi zvrstmi, klasična pravila metalske glasbe nas dolgočasijo. Z načinom igranja želimo bolje izraziti naša čustva in filozofijo, napredovati kot glasbeniki in drugače procesirati zvok, ki nam je pri drugih bandih preveč predvidljiv.«

 

Izrečeno potrdi že naslovni in prvi komad. Prične se z rahločutnim in melodičnim preigravanjem, na kar useka ritem bobnov in drznejša kitara. Prehod se zgodi nepričakovano, a presenetljivo organsko. Ob nastopu death growla pa komad pridobi še na lirični razsežnosti, ki je besedilno mističen. 

Izpostaviti gre tudi 3. komad Empire. Ta uspešno vpleta orientalsko melodiko v siceršnjo zvočno podobo, ki jo gradijo Human Magnet skozi album. Po 4. minuti preide komad v zares všečno heavy metalsko ritmiko, okoli pete pa zaključi z računalniško tehničnimi ritmi. Kot poslušalec si to lahko razlagamo tudi kot popotovanje skozi obdobja vznika  in propada različnih imperijev, od antike pa morda do nekje v prihodnosti, ko vse temelji na  tehnologiji, a se, kot je opevano, cikel človeških napak in filozofij v grobem ne spreminja.

5. Black & White je enako zanimiva zvočna umetnina. Dodani nemirni toni klavirja ustvarjajo disharmonijo, a pripomorejo k tesnobnem vzdušju, ki se izraža skozi besedilo. Proti koncu se glasba umiri in poslušalca prijetno preseneti čisti ženski vokal Mare Rogelja in človek si misli, »lepo, lirski subjekt je našel mir«, a se kaj kmalu pridruži Rokov growl, ki melodijo spet vzdigne in nakaže, da je bil prvoten občutek le varljiv. Naslednja The Dinrkologue ni ravno napitnica, je pa odličen kataložni zapis opitega stanja in razlogov, zakaj nekateri pijejo in se napijejo – da utopijo vsakdan, dobijo pogum, ali sicer snamejo svoje maske. Predzadnja izmed 9ih, God-given, me spomni na križarske vojne pa tudi na te na Bližnjem vzhodu in z melodijo slika vojno dogajanje.

 

Če je glasba tu zato, da združuje ljudi, tudi takšne različnih polov, verjamem, da so Human Magnet ne le v imenu ampak tudi v svojem glasbenem ustvarjenju v tem oziru na dobri poti.  Najbolje pa, da vas o tem prepričajo sami v naslednje slabe tri četrt ure, ko za vas predvajamo vseh 9 komadov z 'A New Kind of Start'.

Facebook Twitter Deli