Agan - De Profundis

Staro leto nam je prineslo kar lepo bero metalskih izidov. Tudi domači metalci so bili pridni in delavni in tako je bilo, da so še pred božičem fantje iz Agan izdali svojo debitantsko kratko ploščo De Profundis. Agan sestavljajo Domen Duša na growlu in ritemi kitari, Sašo Kokošar na bobnih, Robi Lapanja na basu in Vasja Božič kot vodilna kitara.

De Profundis, kar v latinščini pomeni »iz globin«, se da razumeti večplastno: dobesedno kot pot iz jame ali brezna, kakor jo prikazuje naslovnica albuma, bolj poetično kot pot iz samega Podzemlja – pekla, kjer trpijo pogubljeni in nenazadnje kot iskreno željo banda Agan iz sebe potegniti res največ glasbe.

Kot poslušalec namreč  že uvodoma s komadom Iz globin, prepoznaš bogato orkestracijo s smislom za melodiko in grajenjem atmosfere. To skupini uspeva z dinamiko menjavanja hitrega in srednje hitrega ritma in premišljeno vstavljenimi melodičnimi deli, kjer se oglasijo violine in/ali klaviature ter zvoku banda dajo tisto simfonično epskost. Izpostaviti gre tudi besedilo, ki ravno s svojo stvarnostjo in preprostostjo jezika uspe zajeti idiličnost narave (»Vonj gozda prevzame me,/ ko vidim gore vzdrhti mi srce/ petje ptic razlega se/ po deželi, kjer nikoli ni teme«). Veličastnost in silnost narave pa prideta do izraza ravno z Domnovim black vokalom, ki se mu mestoma pridruži ženski operni in tako ustvari krasno zvočno podobo.

Nad gorami Velikih se prične z udarno uverturo, ki prepleta melodije violin in kitar z ritmom bobnov in v tem recenzentu povzroča zanos, da bi sam najraje krenil osvojit kakšnega očaka Besedilo s slikovitim opisovanjem slavi naravne lepote. Razvidna pa je tudi tesna povezanost, ki jo pesniški subjekt čuti do prirode in se zrcali z vrsticama: »Smrt odnesla nas bo v gore,/ narava sprejela nas bo medse«. Tako tudi ne preseneča, da mu »žalost reže srce«, ko govori, da nad temi kraji bdi tema oz. zlo. Navezujoč se na prvi komad Iz globin, je ob poslušanju Nad gorami Velikih na tej točki možno zaznati pripovedni lok: duši, ki je prej trpela v breznu Pekla in si želela nazaj v naravo, to uspe in sedaj leti v višavah, tako rekoč, »nad gorami velikih«.

V angleščini odpeti Howling Winds bi lahko skozi besedilo razumeli kot stisko nekoga, ki je zašel v svojo osebno temno jamo brezupa in hladne samote. Zvočno je s tem komad nekoliko manj razkošen in upočasnjen v primerjavi s prejšnjima dvema, a ima kljub temu zapomnljive kitarske linije in razgibano atmosferično melodijo. Sam konec z violinami pa ne deluje zaradi tega tudi nič manj prepričljivo.

Z zaključnim komadom Do neba se Agan na EPju De Profundis spet vrnejo k polnejšemu zvoku. Strumna kompozicija s Saševim bobnanjem in energičnimi kitarskimi riffi Vasje, gre v korak z besedilom, ki spominja na junaški pohod. Vračamo se nazaj v globel, naravnost v Pekel, a tokrat s pogumno odločnostjo najti Njo in prepričanjem, da je naposled »pot do višav in do neba usojena«. Besedilo je pripovedno bogato in si za navdih jemlje uvodno pesnitev Dantejeve Božanske komedije.

Kratka plošča De Profundis melodičnih black metalcev Agan je skupek štirih spevnih kompozicij, narejenih z veliko oblikovalno spretnostjo in občutkom za lepoto. Glasbeno se to izraža  z razgibanostjo strukture posameznih komadov, z melodičnimi uvodi in bridgi, ki od umirjenih delov prehajajo k agresivnejšim in skrbijo za dinamiko. Besedilno pa je lepoto zaznati predvsem v verzih, ki omenjajo naravo in v učinkoviti rabi slovenščine, ki je podkrepljena z izrazno močjo pevca Domna.

Agan bodo pri nas v gosteh 22. marca v sklopu 2. izdaje Metal March-a Maribor v dvorani Gustaf.

Facebook Twitter Deli