Naj bi bilo trinajstič v Mikseri

Torek je, kar pomeni, da smo se še navadili na nov teden, ki je za marsikoga lenobno-počitniško obarvan. Hvala bogu za dopuste. Med tem, ko jih nekateri imajo kar skozi vse leto, drugi trdo garajo za njih, spet tretji pa ne pridejo do dopusta, smo v odprtem glasbenem uredništvu pridno iskali novitete. Tudi v preteklem tednu smo jih našli. Naj veje ponos: večina novega materiala Mikserja je iz domačih logov. Že slišan Hit tedna so postali podgurski dubarji Dubzilla.

Novomeška skupina Dubzilla ustvarja t.i. podgurski dub od leta 2006. Glasbeni kritiki so zapisali: "Hitro so se umestili med sluhovode domačega občinstva, kar jim je uspelo s tesnim prepletom zamaščenega duba s širšimi post rockerskimi formami ter natančno umeščenimi sampli." In kaj to pomeni? Popraskajte po možganih in izbrskajte komad Rdeča kapica v linearni rotaciji ali Krpan dub. Nova plošča Dub Naturalis je zvokovno bolj dodelana od svoje predhodnice. Na plati pa sodelujejo tudi gosti kot so Klemen Klemen, Simon Stojko Falk in Malala Tina Rakotorahalahy Serban.

DUBZILLA - KALY DUB 

 

Ta teden vam v ušesa namečemo še idrijske folk rock novince Aikuda s predstavitvenim No linkom, pa slovenskega jazz producenta Žigo Murka, za na konec pa vam bomo servirali še francoski rap kolektiv Odezenne.

AIKULA - NO LINK

Aikula so novinci' iz Idrije. Šest Članov zase pravi, da poskušajo poslušalstvu posredovati občutek moči, originalnosti in spontanosti rocka, kakor so ga nam posredovale skupine naše preteklosti. Zoran Zelenovič za mikrofonom, Jan Pivk (temu so blizu tudi kitarske strune) in Nace Kogej (ta prinaša dodano etno vrednost s saksofonom in tolkali), nekdanji Marševec Tilen Božič za basko, Jernej Kobal za bas kitaro in tolkali ter Rok Kovačič za bobni, ustvarjajo kitarsko rock glasbo, ki jo v motivu podredijo etno zvrsti. Trenutno v lastni režiji zaključujejo izdajo prvenca, ki izide ob pričetku poletja. Priokus novega dobite ob poslu?anju prve pesmi No Link, v živo pa (ste) jih (lahko) premierno doživite (doživeli) v     C. M. A. K. Cerkno v soboto, 26.4.2014.

 

 

ŽIGA MURKO - SHOULDA WOULDA COULDA fest. MELO B JONES

Žiga Murko je domači akademski jazzovski mojster, pozavnist, skladatelj in producent, ki precej potuje in večinoma snema v tujini. V zadnjem času se je posvetil predvsem elektronskemu futurizmu, natančneje nežni eksperimentalni elektroniki, poglobljeni z jazzovskimi vplivi. Njegov nov EP se imenuje Just Coastin', iz?el je 18. aprila in vsebuje štiri skladbe. V tretji zapovrstni skladbi na EPju imenovani Shoulda Woudla Coulda, je za vokale poskrbela Melo B Jones iz Johannesburga v Južnoafriški republiki.

 

 

ODEZENNE - Rien

S francoskimi rap uporniki Odezenne, se na mariborskem radiu študent poznamo že dalj časa. Odezenne so Parižani, ki mešajo najbolj zanimive vzorce elektronskega podzemlja z rapom. Peterica je z jeznim pogledom na svet vrgla v obraz celotnemu višjemu sloju njihov prvi album, Sans. Chantilly (2008). Zanimivo, glasbe skupine Odezenne ni počrpala nobena radijska postaja oz. tradicionalni medij, ki bi jim omogočil skok v prepoznavnost, ampak so uspeli pokazati kdo so preko spleta in live act-ov. Brez kakršnekoli podpore in distibucije, so Odezzene preko francoskega ponudnika spletnih audio vsebin postali za dva tedna najbolj pretočeni album. V marcu 2012 so izdali svoj drugi album UVNI (ali po slovensko NLP), ki je bil celo distribuiran v nekaj trgovinah. Bil je bolj dodelan, a še vedno močno uporen. Z drugim albumom so pridobili nekaj koncertov in se v nadaljnjih letih, s pojavom na francoskih radijskih postajah,  prebili tudi na nekatere festivale po Evropi. Odezenne so tista skupina, ki jo lahko štejemo v francosko rap renesanso. 21. aprila so Odezenne izdali sklabo Rien oz. slovensko Nič, ki napoveduje izid EP-ja z datumom 26. maj 2014. Rien je komad v popolnoma njihovem stilu: je malo bolj emocionalen in na osebni ravni, a skozi besedila še zmeraj čutimo udarce.

 

E, to tokratni 13ti MIKSER. Vse fajn zmiksano do naslednjič s strani odprtega glasbenega uredništva. 

 

Facebook Twitter Deli