Šola Gledališča zatiranih 2019

Pekarna Magdalenske mreže in Kolektiv ZIZ ponovno organizirata Šolo Gledališča zatiranih 2019! Vabljen_a, da se nam pridružiš na treh izobraževalnih sklopih v mesecu novembru in decembru 2019, na katerih se bomo v teoriji in praksi spoznavali z metodo Gledališča zatiranih.

Poudarek bo na estetiki gledališča zatiranih ter na slikovnem, časopisnem in forumskem gledališču. Tekom izobraževanja bomo pripravili tudi forumsko predstavo.

 

TRAJANJE:

IZOBRAŽEVALNI DEL:

– 15. – 17. 11. 2019

– 22. – 24. 11. 2019

– 2. – 3. 12. 2019

 

ZAKLJUČNA PRODUKCIJA:

– 5. 12. 2019

 

LOKACIJA:

Vetrinjski dvor Maribor in Narodni dom Maribor

 

VSEBINA:

Šola Gledališča zatiranih je 9-dnevno intenzivno izobraževanje o uporabi gledališča kot orodja za doseganje družbenih sprememb z uporabo metodologije in gledaliških tehnik Gledališča zatiranih v teoriji in praksi. Poudarek bo na forumskem, časopisnem in slikovnem gledališču ter estetiki gledališča zatiranih, obravnavali bomo tudi osnove gledališke pedagogike in jokeringa.

Gledališče zatiranih je metoda ustvarjanja družbeno angažiranega gledališča. Zaradi njene aplikabilnosti je pogosto uporabljena za izobraževalne namene ali kot orodje za doseganje socialne pravičnosti. Režiser, politik in pisec Augusto Boal je metodo začel razvijati v 60ih letih 20. stoletja v rodni Braziliji, različne tehnike te metode pa so se kasneje razširile v skoraj sto različnih držav po vsem svetu.

Z uporabo Gledališča zatiranih vzpostavljamo prostor, v katerem govorimo o temah, ki sicer niso izpostavljene, in kjer spregovorijo tisti, ki mnogokrat nimajo glasu. Tako omogočamo vzpostavljanje dialoga in interaktivnost, razjasnjujemo vprašanja in raziskujemo poti za boj proti neenakostim, diskriminaciji, rasizmu, krivicam in drugim problemom zatiranosti, ki morda na prvi pogled niso povsem vidni ali očitni.

 

UDELEŽENCI:

Tehnike Gledališča zatiranih so prijazne do ne-igralk_cev, zato predhodne gledališke izkušnje niso pogoj za udeležbo.

Izobraževanje je namenjeno vsem, ki se želite spoznati z metodo gledališča zatiranih in izpopolniti svoje gledališko ali aktivistično delovanje.

 

MENTORJA:

– Barbara Polajnar – performerka in pedagoginja,

– Jaka Andrej Vojevec – gledališki režiser in performer

 

STROŠKI UDELEŽBE:

Šola Gledališča zatiranih 2019 je brezplačna, vendar je zahtevana večinska udeležba na delavnicah (85%), saj so sklopi povezani ter jih ni možno obiskovati zgolj posamezno.

 

PRIJAVA:

Prijave zbiramo do 5. 11. 2019 oziroma do zapolnitve razpoložljivih mest.

Prijavnico najdeš tukaj: http://tiny.cc/mdc4dz.

Za več informacij piši na: info@kolektiv-ziz.com

 

Producent: Pekarna Magdalenske mreže Maribor

Izvajalec: Kolektiv ZIZ

Soorganizatorja: Vetrinjski dvor, Narodni dom Maribor

 

 

Datum: 
petek, 22. 11. 2019 00:00 to četrtek, 5. 12. 2019 00:00
Vstopnina: 
brez vstopnine, prijave do 29. 11. 2019
Lokacija: 
Vetrinjski dvor Maribor in Narodni dom Maribor
Tip: 
Delavnica