Rosa še vedno bosa (ker je prekarka)

Vabljen_a na štiridnevni cikel izobraževanj in delavnic "Rosa še vedno bosa (ker je prekarka)", ki bo potekal od srede, 15. 11. 2017, do torka, 21. 11. 2017, na Filozofski fakulteti v Mariboru in v dvorani Gustaf (KC Pekarna). Projekt Rosa še vedno bosa (ker je prekarka) je nadaljevanje lanskoletnega projekta Rosa je bosa, ki si prizadeva za ozaveščenost mladih glede naraščajočih prekarnih (atipičnih) oblik dela in kratenju delavskih pravic.

Atipičnih oblik dela je v Sloveniji že več kot 41 %, povečalo pa se je tudi ustanavljanje s. p.-jev, ki predstavljajo najbolj tvegano in negotovo obliko zaposlitve med mladimi. Tudi glede prve zaposlitve mladih, ki je atipična, smo na prvem mestu v Evropski uniji. Nujno je torej, da se mladi uprejo takšnim negotovim in nestalnim oblikam zaposlitve, saj prekarne oblike dela ne zagotavljajo dostojnih delovnih mest. Mladi morajo ozavestiti, da lahko samo s politično participacijo spreminjajo družbo, ki postaja negotova, razlike med revnimi in bogatimi pa skokovito naraščajo. Priča smo povečanju števila brezposelnih, prekark_cev in revnih zaposlenih - vsesplošnemu slabšanju položaja delavskega razreda, ki v kapitalizmu izgublja priborjene pravice.

Rosa še vedno bosa bo potekala na Filozofski fakulteti v Mariboru, saj se v akademskem prostoru problemov prekarnosti in vse večje brezposelnosti še vedno ne naslavlja, čeprav so negotove oblike zaposlitev po končanem študiju prihodnost večine študentk_ov in realnost mnogih profesoric_jev.

V okviru cikla Rosa še vedno bosa se bo odvil sledeč program:

Delavnica Dostojno vs. prekarno delo / Sreda, 15. 11. 2017, 14:00, učilnica 2.22
S Sindikatom Mladi plus bomo spoznavale_i različne oblike dela in kakšna je varnost ter kako so upoštevane delavske in socialne pravice v posamezni obliki delovnega razmerja. Govorile_i bomo o najpogostejših kršitvah v oglasih za delo in spoznale_i, kako zoper njih ukrepati.
IZVAJALCA: Želimir Stanić, Tea Jarc, Sindikat Mladi plus

Datum: 
sreda, 15. 11. 2017
14:00 to 18:00
Vstopnina: 
/
Lokacija: 
Filozofska fakulteta Univerze v Mariboru; Prireditelj: MISC INFOPEKA
Tip: 
Predavanje